Follow by Email

fredag den 3. april 2020

En helt særlig havebutik


Jeg må indrømme at jeg er dybt afhængig af Facebook og alle de havegrupper jeg er medlem af, så hver gang jeg trykker på f på tastaturet så foreslår Google om ikke jeg ønsker et besøg på Facebook.

På samme måde når jeg trykker på v tasten, så foreslår Google straks om ikke jeg trænger til (endnu) et besøg hos Vreeken's Zadens hjemmeside? Og som oftest så er det lige præcis der jeg ville på en lille virtuel visit.

Vreeken's Zaden faldt jeg over ved et tilfælde en dag jeg ledte efter en forhandler af en særlig kartoffelsort. Det er et gammelt Hollandsk familiefirma tilbage fra 1926 og det er et rent slaraffenland at besøge deres hjemmeside, for de har næsten alt hvad man kan forestille sig til haven. Der er også en ting eller to man knapt nok kunne forestille sig. Det eneste minus ved deres hjemmeside er at langt de fleste af deres sortsbeskrivelser, som ellers er vældigt gode og informative, står på hollandsk. Jeg er jo heldigvis beriget med en hollandsk kæreste, men desværre læser jeg ikke hollandsk så godt endnu.

Man kan dog få siden oversat til engelsk og nogle gange bruger jeg google translate, det går fint og de botaniske navne er jo de samme. Så sværere er det ikke at sidde og falde i svime over Citrus Yuzu, knoldlatyrus, kartoffelbønne og 363 forskellige sorter tomater.

Nå, men jeg sad mangen en vinteraften (og efterår, sommer ... ) foran skærmen og blev fristet indtil det pludseligt slog mig, "det er jo snart vinterferie og vi skal jo til Holland til modeltogsmesse".

Samtalen foregik cirka som her:

"Skaaaaat?"

"Ja skat?"

"Når vi skal til Holland i vinterferien så skal vi forbi Dordrecht. Hvor ligger Dordrecht i øvrigt?"

"Cirka midt i og hvad har de så i Dordrecht? Et gartneri eller en botanisk have?"

"Nej! Noget meget bedre, der har de Vreeken's Zaden!"


Min kæreste syntes det var alletiders gode ide, eller også kunne han bare høre at der ikke var nogen vej udenom. Han begyndte straks at planlægge hvilke historiske ting vi lige kunne se mens vi var der og så skulle vi også lige en tur forbi modeltogsbutikken i Dordrecht. Det er klart.

Dordrecht har også et fodboldhold, informerede min bror mig om, men det var Vreeken's Zaden og hvilken slags butik det mon ville være vi kom til der fyldte i hovedet på mig?

Ud fra deres hjemmeside, der har det mest gigantiske udvalg af både planter, frø og tilbehør af enhver slags jeg nogensinde har set, så havde tanken slået mig at det måske slet ikke ville være en rigtig butik vi ville komme til, men mere en slags kæmpe varehus med en lillebitte udlevering til bestilte varer. Jeg forestillede mig en eller anden lagerhal på størrelse med Bilka Skalborg og så lige et kontor med en sofa og en grøn plastikplante hvor vi kunne sidde og vente på at få vores ting. For jeg havde selvfølgeligt været proaktiv og bestilt varer hjemmefra, til afhentning i butikken.

Jeg fik faktisk en høflig mail fra en medarbejdeer hos Vreeken om det ikke var en fejl at jeg havde valgt afhentning, for jeg skrev jo at jeg boede i Danmark, men nej, nej, vi kommer og henter i uge 8.

 Dordrecht er en smuk, historisk by og så har den en særlig farverig stemning, der er påvirket af efterkommere af indbyggere fra Hollands tidligere kolonier. Husene er små, så butikkerne er også små og hyggelige.

"Virkeligt små", tænkte jeg da vi gik ned af den brostensbelagte Voorstraat hvor Vreeken's Zaden efter vores anvisninger skulle ligge, "det her kan bare ikke være rigtigt, hvordan kan de finde på at bygge et kæmpe varehus her midt i den gamle bydel?
".
Men så, så jeg dem, næsten for enden af Voorstraat. Som en tørstende beduin der spotter en oase så jeg plantevogne efter plantevogne, der stod på gaden foran nummer 448.
For god ordens skyld gav jeg vognene et hurtigt, men grundigt tjek inden vi gik indenfor og jeg tænkte ved mig selv "det her, det bliver rigtigt dyrt".


Vreeken's Zaden er en havebutik som ingen anden jeg har besøgt. Og jeg har godt nok besøgt en eller to efterhånden. Den lillebitte butik var fyldt til bristepunktet fra gulv til loft med de mest fantastiske frø, planter, knolde, spiselige, prydplanter, eksotiske.. ja der var et helt rum alene til kartofler! Fra gulv til loft i alle rum i den smalle, treetagers bygning.

Hvis jeg nu boede helt alene og ikke havde nogen til at stoppe mig, så var det nok ca. sådan her mit hjem ville have set ud når jeg var i 60'erne. Nu var det i stedet en butik, og en ren drøm for en plantenørd.

Blogskriver herself i gang med at inspicere udvalget


Fik jeg sagt butikken er lille? Det er faktisk en overdrivelse. Man må snige sig rundt om potter og krukker med citrus, bananer, dahliaer og de  andre kunder, hvoraf nogle gik meget hjemmevante rundt blandt herlighederne. Godt man ikke er en tårnhøj hollænder, men bare en dansker i noget mere praktisk størrelse.

Efter den første runde i butikken henvendte vi os ved disken, for at høre til de planter jeg havde bestilt. Nogle af tingene havde de desværre ikke hjemme og det er et af de kritikpunkter vi kunne se på nettet at folk havde med Vreeken, deres leveringstider kan være ret lange. Det var selvfølgeligt skuffende i ca. 30 sekunder, så var jeg i fuld gang med at finde ud af hvad jeg så skulle have i stedet for.


Overdækket gårdhave med udendørs og drivhusplanter

Mere gårdhave, her et udvalg af citrus

Ekspedienten fandt listen over de planter jeg havde bestilt og spurgte om vi havde mulighed for at komme igen lidt senere. Butikken var fyldt med kunder og der var tryk på selvom det kun var omkring en halv time siden åbningstid. Vi skulle alligevel en tur rundt i byen, men vi tog det første læs uundværligheder jeg allerede havde fundet og betalt med til bilen. Bagefter gik vi forbi modeltogsbutikken, Dordrecht midtby og tog et pit stop med poffertjes (en slags blanding mellem pandekager og æbleskiver) og varm kakao på en hyggelig cafe. Vi fandt også en tegneseriebutik og købte lidt til samlingen, nu vi var på ferie.

Og så skulle vi tilbage til paradis.. øh Vreeken.

Eelco er glad og lettet fordi vi stadig har (lidt) penge tilbage


Lad mig sige det på den måde, jeg løber ikke tør for underlige kartofler lige med det samme, det var faktisk de mere almindelige sorter der var udsolgt af. Jeg fik fem forskellige sorter med hjem.Vi fandt en også hurtigt en håndfuld små semihårdføre citrusplanter til nogle få euro pr. styk. Jeg var fristet til at købe en mescalinkaktus, men syntes alligevel at det var for fjollet. Åbenbart ER der en grænse, hvem skulle have troet det?

Kardemommeplante og galangal skulle også med hjem for hvem ved hvornår man lige falder over dem igen? Og en bananplante og en granatæble, ren impulsshopping i ved. Til min store begejstring fandt jeg en masse Ugni molinae, også kaldet chilensk guava udenfor i den tætpakkede, mikroskopiske udendørsafdeling. Chilensk guava er en ikke hel hårdfør bærplante under danske forhold, men det stoppede mig ikke fra at købe tre styk.

De grønne planter. De blev puttet med et tæppe, mens de skulle vente i bilen


Jeg købte blålilla og røde radiser, mini hestebønner og hestebønner med røde blomster og så købte jeg af gud ved hvilken grund en pose græskarfrø mere. Hvis jeg sår alle de græskar og squashfrø jeg har fået købt mig de sidste par måneder så kan jeg tilplante ikke bare hele min egen have, men også samtlige af nabolagets haver med de monstrøse planter. Jeg vil godt erkende at jeg har et problem... Jeg har for lidt plads!

Regnbuefarvede og en pose grønne majs kom også med hjem. Jeg er spændt på at prøve at dyrke dem når vejret blir lidt varmere.

Jeg fik også købt specielle planter og knolde f.eks. lakridsrod, spinatranke, oca, ulluco, en flerårig skærmplante de kalder jordkastanje og flere andre ting.

Vi var i gang med at betale andet læs da jeg kom i tanke om nogle frø jeg gerne ville have, men som jeg ikke kunne finde på hylderne.

"Skaat, gider du ikke lige spørge hende ekspedienten hvor de har Clitoria terneata frøene?"

"Øh Clito hvad?.. Nej, dem må du altså selv spørge om!"

Så  det gjorde jeg så og ekspedienten, som talte ganske udmærket engelsk, sagde at de stod nederst på bagsiden af hylden ved siden af mig. De har imponerende styr på tingene må man sige 😲

Men selvom han nægtede at være tolk, så var det nu skønt at have en indfødt hollænder med til at bære rovet. Og så betalte han uden at foretrække en mine 💓 bonen smed vi væk

Det samlede rov

Planen var at vi skulle have været i Holland igen i uge 17, med en lille smuttur forbi en helt særlig,  lillebitte butik i Dordrecht, men pga Corona må tiden vise hvornår vi kommer forbi igen. Jeg glæder mig allerede 😁
1 kommentar: