Follow by Email

torsdag den 21. november 2019

En kasse fuld af håb

I foråret var jeg så heldig at blive inviteret til hyggedag for en masse køkkenhave entusiaster i Silkeborg. Der var lagt op til en masse plante og frøbytte og selvom jeg desværre kom tomhændet, så kørte jeg hjem med masser af frø og planter i bilen.

Khroska græskar og forskellige sorter gulerod

Særligt en deltager delte ud til højre og til venstre af spændende frø og den slags vækker jo lidt nysgerrighed. 
Det er vist ingen tvivl om at prisen på frø, både til grøntsager og blomster, har taget et ordentligt hak opad de sidste par år. Da jeg var barn... bla. bla. bla. (indsæt overdrivelse) kunne man nemt købe en pose frø for en ti'er eller tyver, nu koster en pose frø nemt 30-40kr og så er mængden af frø deri også blevet mere end halveret. 

Der blev nævnt et frøfirma i England, Premier Seeds Direct, men jeg havde jo ingen have på det tidspunkt og så var der ingen grund til at lade sig friste. Men den gavmilde Rebecca gav mig en del aspargesfrø med og til min store overraskelse spirede de som var det en lyst da de blev sået. 

Da jeg blev mindet om at de var købt hos Premier Seeds og at de også havde en lilla sort så måtte det jo prøves. Og det var så sådan at jeg endte med 340 græskar- og squashfrø. 
Fordi sådan 25 fancy aspargesfrø kostede i omegnen af 12kr! Som vi siger nord for Fjorden (og det siger vi endda ikke så tit) "det har jo ikke noget med penge at gøre". 
Sjove og lækre tomater af planter fra Sille 💓

Og det var ikke kun aspargesfrø der kostede en brøkdel af hvad jeg har set lignende frø til andre steder. 40 squashfrø, 10kr... 250 Anaheim chilifrø, 10kr... 100 Glacier tomatfrø, 10kr... 2200 spidskålfrø... ja så i kan nok se at jeg fik sparet en frygtelig masse penge! Med truslen om Brexit så skulle den (måske) eneste chance for billige frø udnyttes og det blev den vist.

JA, JEG HAVDE BRUG FOR 340 GRÆSKAR/SQUASHFRØ!!!

Ingen ved deres fulde fem vil vist beskylde mig for at være et ordensmenneske, men jeg kan faktisk godt lide at prøve at holde styr på mine frø, så jeg har oprettet et dokument så jeg kan se hvad jeg har og hvad jeg stadigvæk mangler.


En kasse fuld af håb for den fremtidige køkkenhave

Altså, hvad jeg mangler ud over en køkkenhave jeg kan plante skidtet i.
Hmm, det her er vist deja vu fra vinteren 2017. Men i år har jeg i det mindste allerede en plan for hvordan min køkkenhave skal se ud når den er færdig. 

Jeg har en plan!

Med 12 kommende bede alene i køkkehaven, så prøver jeg, om no dig teknikken også kan lykkes i min køkkenhave, inspireret af Charles Dowdings videoer på Youtube. Det vil spare vores rygge for en masse, hvis vi kan undgå at grave mange m2 regnvåd græstørv op af græsplænen. 

No dig aspargesbed eller bare våde aviser med jord oven på? 

Ellers må vi ud med spaden, heldigvis har jeg godt med hjælpsomme familiemedlemmer som kan motiveres med lovning på en lækker kartoffelmad med hjemmedyrkede, hjemmeopgravede kartofler, friske rødbeder til risotto, ærter man lige kan gå ud og plukke, gulerødder man kan gå ud og trække op og frisk endivie til hollandsk stampot (kartoffelmos med salat og bacontern) kan heller ikke undværes. 

Kartoffelmad med hjemmedyrkede kartofler

Søde Pernille mindede mig i dag om at det at plante en have er at tro på fremtiden. Og jeg håber på mange lækre ting fra haven allerede næste år og at jeg kan få plads til det hele... 


Min smukke assistent med hjemmeavlet asieagurk 2018

Græskar og Black Nebula gulerødder fra Camilla PlumIngen kommentarer:

Tilføj en kommentar