søndag den 2. august 2020

Det første år er gået




I går var det præcis et år siden vi fik nøglerne til vores nye hus. Jeg har jo ikke børn selv, men jeg har hørt fra forældre til småbørn at det første år bare flyver afsted. Sådan føles det også nu, efter det første år med min havebaby. Sommeren har været kold og våd og grøn, så vi har kunne blive ved med at så og plante og haven kunne efterhånden godt trænge til en ordentlig gang oprydning og lugning. hvor der handles, der rodes!



Yay! Først i maj l var jeg heldig at finde et par kg Raja kartofler. Det er en dejlig kartoffel og på mystisk vis udgået fra sættekartoffelsortimentet

Årsdagen i går fejrede jeg med at plante 10 nye stauder i forhaven, hvoraf de 6 var en gave fra min haveveninde Pernille.
Noget af det jeg desværre ikke har haft så meget tid og overskud til det sidste år har været at skrive her på bloggen, især da havesæsonen for alvor brød løs i foråret. Men sensommer er også tid til refleksion over det vi har nået og ikke nået og hvad der er lykkedes og hvad der ikke gik så godt, så her er lidt tanker og en opdatering om vores 1 årsjubilæum som have og husejere.

Eelco med Coronafrisure i april


Drivhuset kom op en kold dag i maj, brrr


De første par bede var klar i april

Der er sket meget, siden jeg gik i krig med haven og ja, noget har faktisk været lidt som en kamp. Jeg gør mit bedste for at holde padderokker nede og dræbersnegle blir sendt til tælling med grensaksen. vi har dem ikke i hundredevis endnu, men en 20 stykker kan jeg godt finde på en aften.

Hestebønnerne blomstrede flot i maj/juni

"Underlige" kartofler købt hos Vreeken i Holland. Rosemarie og Double Fun

Men det er nok sjovere at snakke om de ting der er sket end hvad jeg selv synes jeg bruger for meget tid på at slås med. Vi har fået lavet bede i køkkenhaven, indtil videre 13 styks, hvoraf Eelcos børn har fået lov at få det ene (til deling). Vi kører 100% no dig i køkkenhaven, og udbyttet har været rimeligt nedslående hvis man spørger mig. Hvis man derimod spørger Eelco vil han sige at det har været fantastisk og at vi både har fået kartofler, radiser, salat, ærter og hestebønner mm. Og masser af persille.
Jeg ved jo godt ting tager tid, jeg skal bare mindes om det hver andet minut!

På grund af Covid 19 havde vi masser af tid i haven i april, men nedlukningen gjorde det svært at få en masse god kompost til bedene i køkkenhaven og det er jo en væsentlig del af no dig. Grøntsager har brug for masser af næring og nogle af bedene består af udgravning fra under et skur,  nogle venlige mennesker i nabolaget skulle køre på lossepladsen men som vi fik lov at få i stedet. På trods af organisk gødning er det bare ikke blevet helt godt.

Ærter er det blevet til, den bedste og tidligste vi har prøvet i år er Karina

Majroe Oasis F1 uhm


Andre bede er lavet med kompostjord fra genbrugspladsen i Sæby, hvor mine forældre bor. Der er 50 kilometers kørsel og det har begrænset hvor meget kompost vi har haft tid til at hente. Vores lokale genbrugsplads har desværre haft lukket for udlevering så det har besværliggjort det hele en del. Andre bede består derfor i mangel af bedre af græstørv vi fjernede fra staude og dahliabedene, og kom et lag kompostjord ovenpå. Det er og var ikke verdens bedste løsning og det vidste jeg også godt da vi lavede dem, det forhindrer mig bare ikke på nuværende tidspunkt i at blive tøsefornærmet når de ting vi har sat deri ikke gror som jeg havde ønsket. Næste år og de kommende år, når tørven er rigtigt nedbrudt skal det nok blive til noget udmærket jord.
Til det sidste 1 1/2 bed brugte jeg noget speciel jord jeg fik foræret for at afprøve, det vil jeg lige vende tilbage til en anden gang.

Kun en kartoffel af vores Opperdoezer Ronde kartofler blev til noget, vi prøver igen  til næste år

Aldrig har jeg haft så flotte radiser, sorten er Malaga

Eelco nyder vores første hjemmedyrkede radise

Hvad prydhaven angår fik jeg i efteråret plantet en del blomsterløg i krukker og de gjorde det godt dem der kom. Nogle blev plantet i for dårlig jord og de kom ikke i blomst. Jeg har endnu ikke haft tid til at tømme krukkerne og se hvordan løgene har det, men dem der er friske vil få lov til at bliv plantet ud i havens bede, efterhånden som vi får dem gravet.
"Tilbudsløgene" i maj 2020

Narcis Sweet Love- fantastisk duft

Tulipan Sapporo

Tulipan Verona

Det er mega svært at tage et godt billede!

De stakkels fruesko blomstrede smukt, men er blevet noget forsømt i år. Må håbe på at råde bod på det næste år

Narcisser er mere sarte end tulipaner er med hensyn til at blive sat for sent. Jeg faldt over et godt tilbud på løg i december hos et hollandsk løgfirma, løgene ankom lige før jul og jeg fik dem først plantet de sidste midt i januar. Hvilket resulterede i fine, hvide Thalianarcisser i blomst 1. juni, helt skørt men de var smukke indtil varmen brændte dem af. Narcis Geranium blomstrede også fint lidt ind i juni, sammen med tulipanerne.

Thalia narcisser 1. juni 2020

Thalianarcisser 1. juni 2020


Min mormor og morfars gravsted skal altid have en smuk buket fra haven til pinse. Den fine dobbelte pinselilje er Narcissus Poeticus Albus Plenus Odoratus. Sådan en skønhed fortjener et langt og halsbrækkende navn

Dahliaerne juli 2020- i det mindste er de så sølle at ikke engang sneglene gider æde dem

Dahliaerne er nogle små skrog i år, men det blev også hen i juni inden de kom i jorden og sæsonen har ikke rigtigt været med dem. Nogle af dem er i knop nu, men de står ikke ligefrem på spring for at blomstre. Det er ren tortur at følge med i dahliagrupperne på Facebook. Næste år skal de før i jorden og et af de projekter vi skal nå i efteråret er at give dahliabedene et lag kompost når knoldene er taget op.


Det tilbagevendende dahliapuslespil- skal de stå efter farve, højde eller type?

Det blir spændende at prøve at overvintre knoldene selv. Eelco er sød til at tage brugte flamingo kasser med låg med hjem fra job. Det er synd at smide dem ud, når vi kan genbruge nogle af dem.

Igen faldt jeg over et uimodståeligt tilbud fra Holland. Tilbud er måske så meget sagt, de havde de sorter dahlia jeg gerne ville have og var villige til at sende dem til Danmark. Det kalder jeg et slagtilbud. Jeg har ikke talt, men der er omkring 60 forskellige, hvoraf halvdelen er gamle favoritter og andre er nogle spændende nye sorter jeg ikke har prøvet før.

Næste år skal knoldende sættes i maj, men nu har vi også bedene klar til dem. Dahliaer må heldigvis gerne plantes de samme steder år efter år. Jeg er uendeligt taknemmelig for at sneglene ikke har opdaget dahliaerne endnu, det kan selvfølgeligt være at de også synes de er for sølle til at spise.


Med hensyn til frugtræer er vi nu oppe på 14 og der kommer helt sikkert flere til. i forvejen havde jeg to pæretræer, et Doyenne de Comice og Eelcos favorit Gieser Wilderman og så har vi købt et Conference. Af æbler havde jeg Discovery og Belle de Boskoop, endnu en hollandsk favorit. Jeg elsker æbler og gider ikke rigtigt dem fra supermarkedet så vi har supleret med Elstar, som er familiens hollænderes favoritæble til madpakken. Jeg er ret overbevist om at det æbletræ vi havde i min barndomshave og som lærte mig at klatre i træet og at æbler først er modne når kernerne er blevet brune var et James Grieve, så det har vi plantet. Derudover er der kommet et Rød Gråsten og Bellida, som jeg har store forhåbninger til. Jeg har også plantet to rødblomstrede, rødkødede æbletræer, et Redlove Era og et Vitalstar. Det sidste kender jeg ikke så meget til. Blomsterne på Vitalstar var meget smukke i foråret, Era er endnu for lille til at blomstre. Udover de to har jeg købt et Redlove Odysso, som er et rødkødet gemmeæble. Nu synes jeg vi er dækket ind med æbler.

Vores store kirsebærtræ, som fuglene tømte på et par dage


Da vi flyttede ind stod der allerede et stort kirsebærtræ i haven og vi havde godt nok glædet os til at smage bærene, men solsorte og duer ribbede træet før bærene var helt modne. Jeg har intet imod fugle og har brugt tid og kræfter på at tænke plads til antur ind i haven, men det her er simpelthen lidt for grådigt. Så nu overvejer jeg træets videre skæbne. Der kunne være noget andet, som vi rent faktisk kunne få noget ud af. Duer og solsorter har også rigtigt hygget sig med at rykke vores bønner mm. op, så næste år skal der altså tyndes lidt ud i deres redemuligheder.

Pindsvinesikker minihavedam- endnu et coronaprojekt

Grøn køllesværmer på besøg i sibirsk iris

Sidst men ikke mindst har vi købt et blommetræ og et fantastisk ferskentræ, Avalon Pride, som er immun over for ferskenblæresyge og står smukt med friske, grønne blade trods masser af regn og svampesporer.

Hvad skal vi bruge al den frugt til? Jo det ene lille forkølede Discovery skal nok spise frisk fra træet. Alle fire i familien bør kunne få et mikroskopisk stykke. Det andet æble der kommer er James Grieve, det hænger så et knæ eller vind formentlig kommer til at skubbe det ned før det er modent. Ferskentræet har en enkelt lille fersken, som mig og Yelena kommer til at dele, hvis den nogensinde blir moden i denne solløse sommer. Så tre stykker frugt i alt er det blevet til, bare vi ikke får mavepine af at spise dem, men bærbuskene har heldigvis været lidt  mere gavmilde.
Ribs, fra en busk der vokser i hækken

Æbler blev det ikke til, men Elstar blomstrede smukt


Vitalstar, et tilbudsfund fra Rema1000. Heller ingen æbler, men sikke en farve

Det er æbler som disse jeg glæder mig til, røde og skurvfrie og med flot, rødt frugtkød der ikke bliver brunt. Jeg synes de smager godt, men man skal sørge for at de er helt modne inden man spiser dem.

Muligvis Redlove Era æbler

Bedet i forhaven har været til glæde for både os, insekter og naboerne. Det er svært at forestille sig at der bare var græs da vi flyttede ind. Vi kan godt lide at der hele tiden er noget nyt i blomst og planen er at udvide bedet her i efteråret. 
Narcissus poeticus Albus Plenus Odoratus/ dobbelt pinselilje- flere af dem tak!

Forhaven april 2020

Forhaven maj/juni 2020

Forhaven august 2020

Pæon Paula Fay

Tulipanmajestæter - Kronprinsesse Mary og Prinsesse Marie. En gave fra en god haveven

Prinsesse Marie

Kronprinsesse Mary

Allium Purple Sensation og Iris pallida Variegata Argentea

Iris pallida Variegata, henholdsvis Argentea og Aurea

Allium, iris og dobbelt pinselilje


Jeg tænker at jeg i forhaven går efter en cottagestil med roser, stauder, to og etårige og måske et smuk grøntsag eller to hist og pist. Stilen passer måske ikke så godt vil vores parcelhus, en det er det vi kan lide og det er i sidste ende det der betyder mest. Og jeg skal selvfølgeligt  have løg i industrielle mængder. Det blir spændende hvordan næste års sæson her på Svanholm Cottage, som Eelco er begyndt at kalde vores hus. Jeg er begyndt at tænke fremad på næste år, der kommer til at rumme en masse spændende udfordringer i haven, selvom vi forhåbentligt stadig har en smule sommer til gode.

3 kommentarer:

  1. Godt du igen fik tid til at blogge, vi er ikke så mange tilbage.
    Flotte billeder fra dine bede.
    Bedste hilsener
    Lisbeth
    Høneballehaven

    SvarSlet
  2. Hold da op, hvor har I nået meget. Inkl. at finde spændende sorter. Om fem år kan I ikke gnave jer igennem æbler ;-))
    Svanholm cottage... vidunderligt navn.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
  3. I har jo nået kolossalt meget på jeres første år (13 bede i køkkenhaven)! Tillykke med alt det der lykkes!
    Tænker det mindre vellykkede bare venter på den jordforbedring I garanteret vil arbejde på de næste år. Vi har f.eks. de flotteste Georginer i år, men de står også i ren champignon-muld, så det kan altså betale sig at forkæle jorden.

    God arbejdslyst!
    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet